Saturday 1 March 2014

Odawara

"Síce maličký, ale predsa hrad!" Aj tak by mohlo znieť heslo jedného z mojich výletov. Keď som o ňom totiž neskôr hovorila svojej japonskej kamarátke, spýtala sa ma, či to nebolo nudné a nezaujímavé? Že skutočný hrad možno vidieť v Ósake... Lenže, Odawara je bližšie a osobne sa mi viacej páčia malé mestečká.

Odawara je milé, pokojné mesto v západnej časti prefektúry Kanagawa, v blízkosti Hakone a teda na kraji regiónu Kantó. V blízkosti sa odohrala pamätná bitka pri Išibašijame (Battle of Ishibashiyama, 1180), z ktorej generál Joritomo Minamoto utiekol, aby si zachránil život a neskôr tak zaplnil stránky učebníc histórie.

Hrad bol postavený v polovici 15. storočia a neskôr sa stal hlavným sídlom rodu (Go-)Hódžó, zvaných aj Odawara Hódžó, ktorí počas obdobia Sengoku ovládali väčšinu regiónu Kantó. Napriek povesti o nedobytnosti hradu však Hódžóvci stratili moc po obliehaní Hidejošim Tojotomi. Hrad zničilo niekoľko zemetrasení, no vždy bol opravený alebo nanovo vybudovaný svojmi novými správcami - naposledy v roku 1960, po Veľkom zemetrasení v Kantó.

V súčasnosti Odawara ponúka svoj rozkošný hrádok s historickým múzeom, v ktorom možno nájsť predmety každodenného života, zbrane, zbroje i historické dokumenty či ich faksimile. Na území hradu sú vysadené rôzne stromy a kvety tak, aby niečo kvitlo snáď v každom ročnom období - teraz boli na rade slivone. A samozrejme, pláž Pacifiku. Voda tu je vraj čistejšia a jasnejšia než inde. (Podobná veta zaznela dokonca aj v jednej anime, ktorú som nedávno pozerala :D)

hlavná budova hradu (donžon) / main keep


"everything you see here is mine"
pohľad z veže - Hakone / Hakone Pass from the top of the keep


hrad ponúka aj možnosť stať sa samurajom či princeznou /
chance to dress up as a samurai or hime, choice is up to you 


most ponad vysušenú priekopu a kvitnúce slivky /
bridge over a dried moat and blooming plums ^_^


a pretože máme radi schody... ;)


druhá časť múzea podáva históriu zrozumiteľne aj pre najmenších /
explaining historical events in an easy way


brána Umadaši / Umadashimon, main gate to Ninomaru part


Pacifik - Záliv Sagami / Sagami Bay, Pacific Ocean 


a na záver, jazdecká socha: Sóun Hódžó (Moritoki Ise, vraj pôvodom Taira ;)) /
Soun Hojo, born as Moritoki Ise (supposedly of Taira origin)

No comments:

Post a Comment