Tuesday 4 March 2014

Yokohama

Do Jokohamy sme sa vybrali vlastne len kvôli prístavnému múzeu a lodi Nipponmaru, zakotvenej v jeho blízkosti. Múzeum naozaj stálo za to; veľmi dobré podaná námornícka história oblasti od počiatkov až po súčanosť, nie len písmom a obrazom, ale i modelmi a aktivitami. Čo sa týka lode, vyzerala úžasne. Žiaľ, nebolo možné si ju pozrieť aj znútra, momentálne je uzavretá :/

Nevadí, celý výlet bol super, aj keď bolo pomerne chladno - na druhý deň po snehovej búrke, sneh ešte zotrvával na chodníkoch, kde-tu sa topil, drevené mosty sa šmýkali (a vlastne všeobecne majú v Japonsku nejaké šmykľavé chodníky :D). Okrem zaujímavých výhľadov na prístav, prechádzky po doteraz najzvláštnejšom móle a návšteve parku, sme sa podozvedali množstvo nových informácií a v múzeu som si poskladala svoj prvý papierový model - Perryho vlajkovú loď Powhatan.

Názov mesta Jokohama (横浜) doslovne značí široká pláž. Keď som v múzeu videla, ako vyzeral pôvodne, pochopila som, skade sa to pomenovanie nabralo. Rybárska osada, ktorá zásobovala šógunov dvor čerstvými rybami, sa rozkladala na podlhovastom výbežku v Tokijskom zálive. Z opačnej strany obklopená horami, more bolo najlepšou prístupovou cestou. Bez možnosti pestovať plodiny na poliach, rybolov sa stal v zásade jedinou obživou obyvateľov. Až do približne 17. storočia (ak si dobre pamätám), kedy bol záliv za Jokohamou spevnený a zasypaný, vytvárajúc tzv. nové polia (新田). Za tieto informácie vďačím najmä veľmi ochotnej pracovníčke múzea, ktorá sa pri nás pristavila a povysvetľovala, čo vidíme na mapách a obrazoch. Najprv sa snažila hovoriť anglicky, ale to v zásade bolo len prečítanie tých pár informačných ceduliek, ktoré tam mali.

Z múzea sme sa vybrali cez prístav k obrovskému mólu Ósanbaši (Ousanbashi). Rôzne sa zvažuje a zdvíha a pod ním je vybudované nejaké nákupné centrum; nakukli sme len trošku, predávali tam drahý nábytok :D Poslednou atrakciou pre nás bol park Jamašita na nábreží. Už pred výletom sme sa dozvedeli, že sa v ňom nachádzajú rôzne zaujímavé sochy. Žiaľ, nepodarilo sa nám nájsť všetky, videli sme však ušatých snehuliakov posedávať na lavičkách ;)

tréningová loď Nippon-maru


prístavné mestečko / port town


starý tehlový sklad / old brick warehouse


znáša sa súmrak, svetlá sa zažíhajú / lights on!


socha priateľstva japonských a amerických skautiek /
commemorating friendship of american and japanese girl scouts 


maják / lighthouse 


vchod do čínskej štvrti / Yokohama Chinatown

No comments:

Post a Comment