Wednesday 26 February 2014

Kamakura ~ part 1

Z Tokia viac-menej na skok, no zatiaľ som v tomto čarovnom mestečku bola len dva razy. Mne učarovalo ešte predtým, než som vôbec do Japonska prišla, a to práve vďaka udalostiam v dejinám, ktoré sa k nemu viažu. Bolo hlavným sídlom šógunátu počas rokov 1185-1333 a ako také má nemalú historickú hodnotu. Pre všetky neplechy Joritoma z rodu Minamoto, ako i moci chtivých Hódžóvcov sa Kamakura stala bodom číslo jedna na mojom zozname výletov z Tokia. Okrem toho však toto mesto ponúka i množstvo iných zaujímavostí a atrakcií, akými sú turistické chodníky v okolitých kopcoch, množstvo chrámov a svätýň, zopár múzeí, možnosť zahrať sa na samuraja (neoverená info z facebooku), rušné ulice plné obchodov i stánkov a pod.

Na začiatok pár slov k histórii mestečka. Pôvodne rybárska osada sa pre svoju znamenitú polohu stala tzv. prírodnou pevnosťou a aj z tohto dôvodu si ju Joritomo Minamoto zvolil za svoje sídlo. Obkolesená z jednej strany morom a zo zvyšných troch pomerne vysokými horami, bolo možné vstúpiť do Kamakury stráženými horskými prechodmi. Druhým dôvodom bola rodová väzba k tomuto miestu, kde Joritomov pra-pra  nechal postaviť chrám zasvätený božstvu vojny Hačiman - Curugaoka-Hačiman-gú. Joritomo ju neskôr premiestnil a spravil z nej hlavnú svätyňu šógunátu a kult Hačimana odvtedy prekvital čoraz viac. Neskôr reálnu moc prevzali šógunovi regenti z rodu Hódžó, ktorých karmické šťastie sa skončilo obliehaním a následným pádom Kamakury v roku 1333. Prvý šógunát definitívne zanikol počas hromadnej samovraždy viac než stovky bojovníkov, vrátane posledného regenta.

Neskôr Kamakuru čakali rušné časy, podobne ako celý zvyšok Japonska - neustále boje o moc po páde šógunátu, ktoré s väčšími či menšími prestávkami pokračovali až do zjednotenia Japonska pod vládou rodu Tokugawa na začiatku 17. storočia. Dnes je Kamakura považovaná za lukratívne miesto, kam sa sťahujú bohatí a domáci z Tokia si k moru chodia užívať vodné športy.

Aby nebol článok príliš dlhý, rozhodla som sa celé rozprávanie rozdeliť do niekoľkých častí. Na úvod teda toľko a teraz ešte prvé fotky z Kamakury... pokračovanie už čoskoro ;)

pri stanici Kita-Kamakura na začiatku cesty / Kita-Kamakura station, beginning of our trail


pohľad na horu Fudži z okolitých kopcov / Mt. Fuji as seen from a hiking trail


a aj takto vyzerá Kamakura / views from hiking trails:



mesto, záliv Sagami a mys Inamura / Kamakura, Sagami Bay, Inamura Cape


(last 2 pics by courtesy of Kenroh)

No comments:

Post a Comment