Sunday 13 October 2013

Orientačný týždeň ~ Studies orientation

Vzhľadom na obrovskú ponuku predmetov a ich časové prekrývanie sa, pripravila univerzita vynikajúcu akciu zvanú Orientačný týždeň. Počas tohto týždňa je každá vyučovacia hodina, normálne 90 minútová, rozdelená na 2 polovica, počas ktorej vyučujúci predstaví svoj predmet: ako budú vyzerať hodiny, hodnotenie a pod. Takže počas jednej hodiny, stihne študent navštíviť 2 rôzne predmety a rozhodnúť sa, ktorý by mu asi lepšie vyhovoval. Je to skvelá vec, keďže pred týmto týždňom je jediným zdrojom pre "rozhodovanie sa" detailný popis predmetov (a ich hodnotenia) a J-CAT Placement Test. J-CAT je online test, pomocou ktorého študent zistí, na akej úrovni v japončine sa nachádza a teda predmety aých úrovní si má vyberať tak, aby ich zvládal. Že to má všetko aj určité nedostatky, je len pochopiteľné.

Tak napríklad prvé kolo registrácie predmetov sa uzavrelo ešte pred orientačným týždňom. Takže výber bol postavený najmä na J-CAT a osobných želaniach či skôr očakávaniach študentov. Pred druhým kolom registrácie si študenti stihli "omrknúť" len základné vyučovanie Japonského jazyka a predmety vyučované vo štvrtok, piatok a sobotu (čo pri tom poslednom dni sú len 3 rôzne predmety). Nastáva chvíľa stresov a napätia - spokojnosť či sklamanie z výberu, neistota z výsledkov J-CATu , zatvorenie niektorých kurzov pre naplnenie miest... Predmety, ktoré by sa na druhý pohľad zdali pomerne lákavé, sú beznádejné uzavreté. Čo ak v pondelok a stredu nájdem iné predmety, ktoré by sa mi pozdávali viac, ale nebudem si ich môcť zapísať?

Orientačný týždeň plný stresu pokračuje aj po treťom, a poslednom kole registrácie. Výsledky sa totiž študent dozvie takmer až o týždeň neskôr a teda, ak si predmety menil, vôbec nevie, na čom je. Navštevuje predmety bez toho, aby si bol istý, že sa mu na ne aj podarí zaregistrovať. Prečo? Pre limit počtu miest - na Wasede totiž nefunguje systém "kto prv príde..." Po jednom kole registrácie, ak je žiadateľov nad limit, počítač náhodne vyberie. Preto sa všeobecne odporúča hlásiť sa potom na predmety, ktoré majú pomerne veľa voľných miest - lenže, čo je to "pomerne veľa"? Sú ľudia, ktorí si predmet chcú zapísať, no sú i takí, čo si ho možno budú rušiť. Risk je zisk, na konci treba získať 13-14 vyučovacích hodín za týždeň = 13-14 kreditov. Ráno 9. 10. kontrolujem systém a napätie konečne odpadá - všetky predmety, ktoré som si dodala počas 3. kola mám úspešne zapísané. Teraz teda konečne hurá na štúdium!

Na záver pridávam pár rád pre budúcich študentov Univerzity Waseda:
  • Na výsledky J-CAT sa moc nespoliehajte, sú len orientačné. Ak sa umiestnite v hornej polovci jednej úrovne, pokojne si vyberajte predmety z úrovne aspoň o jednu vyššej. A trúfnuť si ešte vyššie nemusí byť nutne na škodu.
  • Dobre si prečítajte sylaby predmetov a vyberte si predmety podľa svojich nárokov a zručností, ktoré si chcete zlepšiť.
  • Nepodceňujte orientačné hodiny - vidieť a počuť vyučujúceho je pomerne dôležité.
  • Všetky učebnice si možno zakúpiť v univerzitnom obchode - ísť si pozrieť ich obsah ešte pred registráciou môže byť osožné - ale nepomôže to pri predmetoch, ktoré učebnice nemajú :-)
  • Z predmetov, ktorých náplň je podobná či dokonca totožná, si vyberte ten, ktorého štýl, vyučujúci alebo čas vám lepšie vyhovujú.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

A positive thing about the start of studies on Waseda University is the Orientation Week. During this time each period (of regular 90 minutes) is divided into 2 sections during which the teachers explain about their classes: material, teaching methods, evaluation etc. This way one can possibly visit 2 different classes during one period and then decide which suits him beetter. But everything has its weak points.

The weak point number one is that the first registration precedes the orientation week. In this way one must make his choices only according the online J-CAT Placement Test previously taken (which determines one's Japanaese language proficiency level) and the detailed syllabus material handed before. J-CAT results can be kind of misleading and the syllabus don't speak about the "real feeling" one gets from the classes and their teachers. Thus after the first 3 days at school during orientation week, one gets positive or negative impressions from the registered classes, satisfaction or regrets from one's choices and stress from the 2nd registration, where many good classes are already full and blocked. Furthermore, one still didn't experience all the classes, when the 2nd registration closes. The third registration period is the end and one must take the risk in order to get the classes he wants - there is a chance of not being registered because of the place limits. The system is not built up on the "first come first served." After closign the registration period, the computer selects randomly who gets in and who is kicked out. This can be pretty unnerving when one has to wait almost one week to get the registration results and need to get at least 13 periods (13 credit points) to pass. the semester. But luckily enough, I managed to be registered on all the classes I changed during the last period. And now it's time to study hard!

No comments:

Post a Comment