Sunday 6 October 2013

Papierovačky na privítanie ~ Bureaucratic welcome

Oficiálny život začína, ako inak, vyplňovaním a odovzdávaním potrebných formulárov. O všetko sa nám pomohla postarať naša prijímajúca univerzita a orientačné stretnutie sa konalo hneď v prvú sobotu po príchode. Trvalo to celý deň; začínalo sa registráciou, vyzdvihnutím si materiálov a usadením sa vo veľkej konferenčnej sále. Postupne nám boli predstavené všetky dôležité malichernosti spojené s naším pobytom v Japonsku a celým štúdiom, ako napr. registrácia adresy, víza, zdravotné poistenie, otvorenie bankového účtu a p. Dostali sme plnú igelitku materiálov na čítanie, z ktorých tie najpotrebnejšie boli ohľadom registrácie predmetov a príručka pre študentov. Skontrolovali sme si údaje pre budúce študentské karty a vyplnili formulár o nahlásení adresy i žiadosť o štátne japonské poistenie, ktoré mali byť využité až v nasledujúcu stredu. Boli nám predstavené medzinárodné kluby univerzity, ktoré nám sľubovali kopu skvelých celoročných zážitkov. V týchto kluboch fungujú vysokoškolskí študenti, ktorí ľuďom z Programu medzinárodneho vzdelávania pomáhali s našim "zabývaním sa." Previedli nás po univerzitnom kampuse, poukazovali všetky dôležité miesta, budovy a najmä školskú jedáleň, či lacný obentó obchod. Po návrate späť do sály nás čakalo drobné občerstvenie. Potom nás oboznámili s pravidlami internátov univerzity - Japonci zjavne zbožňujú recitácie. Rozdali nám papiere a potom sme si odsek po odseku vypočuli prednes v troch jazykoch: japončine, angličine a čínštine. Rýchly pohľad po miestnosti stačil na zistenie, že vôbec nikto im nevenuje pozornosť. Ľudia spali s hlavami položenými na laviciach alebo sa hrali s mobilmi, ale to tým na pódiu zjavne neprekážalo. Bol to predsa vskutku únvaný deň a Japonci sú na spiacich účastníkov zvyknutí. Celkom na záver nás čakalo zriadenie si elektronického účtu v univerzitnom systéme, aby sme sa mohli prihlásiť na predmety, a potom konečne vytúžený oddych :)

Nedeľa i pondelok boli voľné dni, takže pokračovanie orientačného týždňa sa konalo až v utorok, konkrétne informačným stretnutím ohľadom štipendia. Bolo nám odporúčené otvoriť si účet v poštovej banke a do týždňa nahlásiť číslo účtu. K skvelému harmonogramu práce sa vyjadrím na konci tohto príspevku. Večer nás ešte čakalo ďalšie informačné stretnutie na internáte, prezentácia aktivít, pravidiel ako i správania sa počas nebezpečných situácií, napr. zemetrasenia či tajfúnov.

Na stredu bola naplánovaná návšteva miestneho úradu na Šidžuku. Ráno o 7:20 nás už pred internátom čakali študentmi z medzinárodných klubov, ktorí nás v húfe vzali metrom na úrad. Tam si postupne zozbierali naše formuláre a o nejaký čas neskôr nám odovzdali už "updatované" rezidenčné karty aj s adresou. Rýchla a čistá práca a veľmi príjemné posedenie v spoločnosti zahraničných študentov. Ani silné prechladnutie nemohlo pokaziť dobrý dojem z prvej polovice týchto vybavovačiek. Druhou časťou bolo zdravotné poistenie. To už trvalo dlhšie a milí študenti nás počas prestávky (niečo okolo hodiny) vzali von - rozdelili sme sa na 3 skupiny: tí čo chceli ísť na udon; tí čo chceli jesť niečo iné; a tí čo sa chceli len tak prejsť. Len "tak sa prejsť" znamenalo ísť do najbližšieho obchodného domu - uznávam však, že to nebolo až tak zlé. Aspoň som si pozrela ceny oblečenia a pokochala sa poschodím plným hračiek (lego, puzzle a pod. ) Dokonca som videla figurínu Darth Vadera v nadživotnej veľkosti, aj so zvukom! Len treba uznať, že keď to človek nečaká, dokáže jeho hlučné dýchanie človeku pekne vyraziť dych ;)

Už s kartičkou poistenia sa ukončilo vybavovanie papierovačiek ohľadom pobytu v Japonsku. Zostávalo dokončiť záležitosti spojené so štúdiom - registráciu predmetov, zriadenie bankového účtu a vyzdvihnutie si študentskej karty. Prvé kolo registrácie sa mi podarilo zvládnuť, predmety som si vyberala podľa výsledkov testu z japončiny a podľa popisov predmetov. Pri tých ostatných záležitostiach však zrazu vysvtalo akosi chybné načasovanie: orientačné stretnutie so zástupcami bánk a vyplnenie žiadosti (24. 9. o 11tej); na zriadenie bankového účtu treba študentské kartu (získanie: 24. 9. o 15tej); nahlásenie bankového účtu pre štipendium (24. 9. do 12tej). Prašť jak uhoď, alebo risk je zisk - na účet študentskú kartu aj tak nebolo treba a milá pani z finančného nám časový sklz dvoch hodín odpustila. A podaktorí, ktorí si neprečítali mateirály tak podrobne, zašli do banky skôr a vybavili si to bez zmätočných informácií. Akokoľvek, týmto boli papierovačky úspešne ukončené a my sme sa mohli chystať na "orientačný týždeň vyučovaných predmetov," začínajúc vo štvrtok 26. 9. - pokračovanie tejto epizódy však až nabudúce. 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Starting a life in a new country follows bureaucratic rules and Japan is no exception on that. Luckily, we were helped by our university on this matter and by a bunch of Japanese university students volunteers from international clubs who were entertaining us all the time.

It all started the first Saturday with an "Orientation meeting." On this meeting we were told about all necessary stuff like registering address, visa, national health insurance and procedures connected with our studies. We were guided to fill all the bureaucratic forms, shown around the university campus (the most important buildings being the canteen and obento shop :)). Back in the hall we were given a little snack, so we wouldn't drop down dead out of hunger. Activities of various university international clubs were presented to us and we were given a fine recital on dormitory rules - read aloud from the handouts in English, Japanese and Chinese article one by one. Everybody in the hall was doing somethign else, most often sleeping. It was indeed a tiring, long day. With heads filled with information and bags full of guidane materials we were let go to ponder about it for 2 days.

Next meeting took place on Tuesday 17th and it concerned the scholarship. Quick and usefull, but also a little worrying, especially concerning the bank account. We were told to give our bank account until next tuesday (24th) by noon. Alas, the bank account opening session was held on 24th at 11, so there was no way to manage it in time. We were also told that for opening an account we will need a student's ID, which were were scheduled to receive only on 24th at 3 p.m. Perfect harmongram in its fullest! One must simply marvel at such things as this. Anyway, it turned out that no student's ID is needed and we didn't have the wait until Tuesday to open the account, as some of our fellow students found out. I have waited for the session and the lady from scholarship kindly forgave us the 2 hour time-slip; so all went fine in the end :)

Wednesday 18th we payed a visit to the municipal office at Shinjuku. The-always-ready-to-help Japanese students from international clubs picked us up in front of the dorms at 7:20 a.m. and set up for the metro. I must say that the things concerning the office paperwork went pretty smoothly and quickly and not even a sevre cold could destroy my good impression. First they gathered our applications and in time we were handed our resident cards back with updated info. Then we moved for the national insurance, which followed a similar process, just it took a bit longer. During the free time, like 1 hour, the Japanese volunteers took us out where we divided into 3 groups - those for udon, those for a different lunch and those for "just walking around the Shinjuku." Sadly, I found out that "walking around" means going to the closest shopping center :D Anyway, I used this opportunity to check on the prices of clothes and toys like puzzle or lego upstairs. It was sweet and I will surely return back some day to take pics - alas, I had no camera with me that day :/ I had fun seeing an oversized Darth Vader figurine, but the sound of his breathing kinda surprised and scared me :D

Anyway, municipal paperwork was done and I have closed this annoying work on 24th September. Getting the student ID card also meant first regular visit to the university library and getting first books to read ^_^ The registration of subjects was divided into 3 rounds and the first one already ended on 20th. I signed for courses according to previous placement test and according to descriptions of subjects in the guide book. The texts could be misleading, just as placement test results, but that we were to find out only once the school would start - Thursday 26th marked the beginning of "subject orientation week" and the first semester of my studies in Japan. But this chapter will be told some other time :)


Občerstvenie počas prvého orientačného dňa / Snack on the first orientation day :)

No comments:

Post a Comment